Cyprus Flight Pass Λογότυπο

Δήλωση Ιδιωτικού Απορρήτου

Η παρούσα ηλεκτρονική πλατφόρμα “cyprusflightpass.gov.cy” εφεξής «η ηΥπηρεσία» συλλέγει προσωπικά δεδομένα με την έννοια και σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 («ο Κανονισμός»), και του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμος του 2018, Ν. 125(Ι)/2018 («εθνικός Νόμος), αμφότερα αποτελούν «το Νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»

Υπεύθυνος Επεξεργασίας

Υπεύθυνοι επεξεργασίας των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της πλατφόρμας είναι από κοινού το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Υπουργείο Υγείας. Για ερωτήματα σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικών δεδομένων και άσκηση των δικαιωμάτων του Κανονισμού μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην ηλεκτρονική διεύθυνση ppanayiotou@mcw.gov.cy.

Σκοπός και νομική βάση της επεξεργασίας

Οι από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας συλλέγουν και επεξεργάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα σύμφωνα με τις βασικές Αρχές που διέπουν το Νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ήτοι τις αρχές της νομιμότητας, περιορισμού του σκοπού, διαφάνειας, ελαχιστοποίησης, ακρίβειας, περιορισμού της περιόδου αποθήκευσης, εμπιστευτικότητας και ακεραιότητας και λογοδοσίας, για τους κάτωθι σκοπούς:

Σκοπός της λειτουργίας της πλατφόρμας είναι η καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 στην Κύπρο ως μέτρο αντιμετώπισης και ελέγχου της διασποράς του ιού σε σχέση με τους ταξιδιώτες με προορισμό την Κύπρο εντός του ευρύτερου πλαισίου εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε ταξιδιώτης βρεθεί ύποπτος ή είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα με COVID-19, τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Υγείας για σκοπούς εντοπισμού επαφών (ιχνηλάτησης). Τα δεδομένα θα αποτελούν επίσης μέρος του ιατρικού ιστορικού του εκάστοτε ταξιδιώτη για την ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού σε τοπικά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης όπου θα τυγχάνουν νοσηλείας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εν λόγω ηΥπηρεσίας γίνεται στα πλαίσια των Διαταγμάτων περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19 Διάταγμα του 2020) που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας και της διαδικασίας του κατεπείγοντος.

Κατηγορίες υποκειμένων των δεδομένων

Ταξιδιώτες με προορισμό την Κύπρο.

Κατηγορίες προσωπικών δεδομένων που τυγχάνουν επεξεργασίας

  • Στοιχεία Επικοινωνίας: ονοματεπώνυμο, αρ. ταυτότητας / διαβατηρίου, διεύθυνση, τηλέφωνο
  • Κατηγορία επισκέπτη: π.χ. Κύπριος υπήκοος / μόνιμος κάτοικος, τουρίστας από χώρα η οποία εμπίπτει στους καταλόγους χωρών από τις οποίες επιτρέπεται η είσοδος / άλλες ειδικές κατηγορίες
  • Στοιχεία πτήσης: π.χ. ημερομηνία, ώρα, χώρα, προσωρινή διεύθυνση, άτομα που ταξιδεύουν μαζί
  • Πιστοποιητικό Υγείας από εγκεκριμένο εργαστήριο (ώρα, ημερομηνία της εξέτασης & σαρωμένο αντίγραφο)
  • Συγκατάθεση για πιθανή διενέργεια εξέτασης COVID-19, εάν ζητηθεί κατά την άφιξη
  • Διάφορες δηλώσεις: π.χ. δήλωση κατά πόσο ο επισκέπτης έχει ταξιδέψει σε άλλη χώρα 14 ημέρες πριν την πτήση προς την Κύπρο, δήλωση ότι ο επισκέπτης δεν είχε οποιαδήποτε από τα συμπτώματα COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες, κ.α.

Εμπιστευτικότητα και Ασφάλεια των Προσωπικών Δεδομένων

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα παραμείνουν εμπιστευτικά και ασφαλή. Για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων λαμβάνονται τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία τους από τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια, αλλοίωση, άνευ αδείας κοινολόγηση ή προσπέλαση. Τα προσωπικά δεδομένα φυλάγονται σε εξυπηρετητές υπολογιστών σε ελεγχόμενο ασφαλές προστατευμένο περιβάλλον. Όταν προσωπικές πληροφορίες μεταφορτώνονται στην πλατφόρμα, προστατεύονται με τη χρήση κρυπτογράφησης, όπως το πρωτόκολλο Ασφαλούς Στρώματος Υποδοχών (SecureSocketLayer (SSL)).

Συγκεκριμένα, πρόσβαση και διαχείριση στα πιο πάνω δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα δίδεται μόνο σε ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό των από κοινού υπεύθυνων επεξεργασίας και σε μεμονωμένους χρήστες αναλόγως της δικαιοδοσίας, του ρόλου και της αναγκαιότητας τους:

  • Στατιστική Υπηρεσία
  • Κέντρο Ελέγχου Διαβατηρίων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
  • Εξουσιοδοτημένα Κλινικά Εργασία

Αποδέκτες των Δεδομένων

Οι από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας διασφαλίζουν ότι τα προσωπικά σας δεδομένα κοινοποιούνται σε αποδέκτες μόνο αν προβλέπεται από το Νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και σύμφωνα με τις εθνικές και ενωσιακές νομοθεσίες.

Στα δεδομένα πιθανό να έχει πρόσβαση η εταιρεία ανάπτυξης της πλατφόρμας για σκοπούς υποστήριξης /συντήρησης της πλατφόρμας, η οποία δεσμεύεται με σύμβαση ανάθεσης επεξεργασίας ως εκτελούσα την επεξεργασία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Κανονισμού.

Διατήρηση δεδομένων

Τα προσωπικά δεδομένα θα διατηρούνται για τη μέγιστη χρονική περίοδο των τριών (3) μηνών, ύστερα από την παρέλευση της οποίας θα τύχουν πλήρης διαγραφής. 

Άσκηση δικαιωμάτων υποκειμένων των δεδομένων

Σύμφωνα με το Νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα τα οποία μπορείτε να ασκήσετε οποτεδήποτε εντός της χρονικής περιόδου των τριών (3) μηνών με βάση την οποία είναι αποθηκευμένα τα δεδομένα που σας αφορούν.

Δικαίωμα πρόσβασης (άρθρο 15 Κανονισμού): Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας και να λαμβάνετε συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία τους καθώς και αντίγραφο των δεδομένων αυτών.

Δικαίωμα Διαγραφής (άρθρο 17 Κανονισμού): Έχετε δικαίωμα να ζητήσετε τη διαγραφή των δεδομένων σας υπό τις προϋποθέσεις του Άρθρου 17 του Κανονισμού.

Δικαίωμα περιορισμού της επεξεργασίας (άρθρο 18 Κανονισμού):  Έχετε δικαίωμα να ζητήσετε τον περιορισμό των δεδομένων σας στις περιπτώσεις που προβλέπονται από το Άρθρο 18 του Κανονισμού.

Δικαίωμα εναντίωσης (άρθρο 21(1) Κανονισμού): Έχετε το δικαίωμα να αντιτάσσεστε, ανά πάσα στιγμή και για λόγους που σχετίζονται με την ιδιαίτερη κατάστασή σας στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21(1) του Κανονισμού.

Μπορείτε να ασκήσετε τα πιο πάνω δικαιώματα καθώς και οποιοδήποτε αίτημα σας μέσω επικοινωνίας με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην ηλεκτρονική διεύθυνση ppanayiotou@mcw.gov.cy.

Διατηρείτε επίσης το δικαίωμά σας εάν διαπιστώσετε ότι λαμβάνει χώρα παράνομη επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ή ότι έχουν παραβιασθεί τα δικαιώματά σας σχετικά με τα προσωπικά σας δεδομένα για υποβολή καταγγελίας στην αρμόδια εποπτική Αρχή Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.